Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1313
Egy ötödik emeleti lakás ablaka előtt virágcserép zuhan lefelé. Az 1,2 m magas ablak előtt 0,12 s idő alatt halad el. Feltéve, hogy egy emelet magassága 3 m, és a közegellenállás szerepe nem jelentős, hányadik emeleti ablakból eshetett ki a cserép?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az ablak tetejénél:

s=`g/2*t^2`

Az ablak aljánál:

s+1.2 = `g/2*(t+0.12)^2`

Kivonjuk a kettőt egymásból:

1.2= `5*(0.24t+0.12^2)`

t= 0.94 m

s=`5*0.94^2`= 4.418 m

Az ablak tetejétől 4.418 m-re volt a kiindulási állapot, ez 1-nél több emelet (de háromnál mindenképpen kevesebb), tehát a hetedikről indult a virágcserép.
0