Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Középiskola » Kémia
497
518B
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


2 `NO_2` + 2 NaOH = `NaNO_3` + `NaNO_2` + `H_2O`

2 `MnO_4^-` + 5 `NO_2^-` + 6 `H^+` = 2 `Mn^(2+)` + 5 `NO_3^-` + 3 `H_2O`

2 `MnO_4^-` + 5 `(COO)_2^(2-)` + 16 `H^+` = 2 `Mn^(2+)` + 5 `CO_2` + 8 `H_2O`

hátulról:

11.5 `cm^3` 0.02 mólos `KMnO_4` oldatban van `11.5*0.02`=0.23 mmol `KMnO_4`

ez reagál `0.23/2*5`= 0.575 mmol oxálsavval, ez volt a felesleg

20 cm 0.05 mólos oxálsav oldatban van `20*0.05`= 1 mmol oxálsav, ez volt a kiindulási oxálsav mennyiség

A kettő különbsége ami elreagált. (1-0.575=)0.425 mmol

20 `cm^3` 0.02 mólos `KMnO_4` oldatban van `20*0.02`=0.4 mmol `KMnO_4`, ez a kiindulási `KMnO_4` oldatunk.

Az oxálsavval elreagált `0.425/5*2`= 0.17 mmol `KMnO_4`

A különbség (0.4-0.17=)0.23 mmol a nitrittel reagált. Az egyenlet szerint `0.23/2*5`= 0.575 mmol. Az első egyenlet szerint ez kétszerannyi, 1.15 mmol `NO_2`-ból keletkezik. Ez van 10 `cm^3`-ben.

100 `cm^3` oldatban 11.5 mmol `NO_2` nyelődött el.

1 `dm^3` standardállapotú gázelegy `1000/24.5`= 40.82 mmol

40.82 mmol gázelegyben van 11.5 mmol `NO_2`

100 mmol gázelegyben van `100/40.82*11.5` = 28.175 mmol `NO_2`

(A mol%-os és a térfogat%-os összetétel gázoknál megegyezik.)

A gázelegy 28.175 térfogat% `NO_2`-t tartalmaz.
0