Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Középiskola » Kémia
523
516B
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1



`BrO_3` + 5 `Br^-` + 6 `H^+` = 3 `Br_2` + 3 `H_2O`

4 `Br_2` + `H_2S` + 4 `H_2O` = 8 `HBr` + `H_2SO_4`

`Br_2` + 2 `I^-` = 2 `Br^-` + `I_2`

`I_2` + 2 `S_2O_3^(2-)` = 2 `I^-` + `S_4O_6^(2-)`

Hátulról indulunk el.

25.82 `cm^3` oldatban van `25.82/1000*0.1` = 2.582 mmol tioszulfát, ez feleannyi jóddal reagál (1.291 mmol), ez ugyanennyi mmol Brómmal. ez a maradék bróm mennyiség.

Az összes bróm mennyiségét a Bromát oldatból tudjuk meg. 30 `cm^3` oldatban van 3 mmol bromát, ebból háromszorannyi bróm keletkezik (9 mmol).

A kettő különbsége reagál a kénhidrogénnel. (9-1.291=7.709 mmol `Br_2`) ez negyedannyi mol kénhidrogénnel reagál. (1.927 mmol). Ez ugyanennyi mmol alkálifém-szulfidból keletkezik (`X_2S`).

1.927 mmol szulfid 210 mg.

1 mol szulfid `1/1.927*210`=109 g, ez az alkálifém-szulfid moláris tömege. Ebből 32-t levonva és kettővel elosztva kijön hogy `A_X` = 39 `g/(mol)`, a keresett fém a kálium.
0