Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
926
A trikalcium-citrát a citromsav kalcium sója, amelynek a képlete: Ca3(C6H5O7)2. Ez vízben igen rosszul oldódó vegyület. 100 cm3 vízben 95 mg trikalcium-citrát képes feloldódni szobahőmérsékleten (telített oldat). Számítsd ki egy ilyen telített trikalcium-citrát oldatban a kalciumionok és a citrátionok anyagmennyiség koncentrációját! A telített trikalcium-citrátoldat sűrűségét tekintsük 1,00 g/cm3-nek.

[nem csak a végeredmény kellene, hanem az eljárás is, hogy hogyan kell megoldani egy ilyen feladatot]

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A kalcium-citrát mol. tömege 498,4 g/mol, így a 95 mg (0,095g) só 0,095/498,4=0,0001906 mol. Ennyi oldódik 100 cm3-ben, de mi arra vagyunk kíváncsiak, 1 dm3-ben mennyi oldódik. Ezért megszorozzuk 10-zel, így tehát egy littyó vízben 0,001906 mol oldódik.
Az oldódás során azonban háromszoros mennyiségű kalcium-ion és kétszeres mennyiségű citrát-ion keletkezik (Ca3A2 képlet esetén). Tehát a kalcium-ion koncentrációja 0,001906×3=0,005718 mol/dm3, míg a citrát-ionoké 0,001906×2=0,003812 mol/dm3.

Számomra sajnos nem egyértelmű a feladat, mert ugyanis a citrát-ion, mivel egy gyenge sav savmaradékja, hidrolizálni fog, részben visszaalakul hidrogén-citrát-ion(ok)á és citromsavvá. Ezek összkoncentrációja azonban a már kiszámolt érték lesz, csak a különböző ionok (ún. specieszek) egyenkénti koncentrációja nem ismert. Mivel csúnya egy dolog kiszámolni ezeket és nem is adtak meg adatokat, úgy vélem nem is kérik. De ha igen, állok rendelkezésre.
0