Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia kémikusok kiskertje

560
Rajz tapasztalat magyarázat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1

Az egész folyamat alapanyaga nátrium-szilikát, a működés az ozmózisnyomás elvén működik.

Ezek a folyékony szilikátok sok szilárd átmenetifém-sóval reagálnak. A folyamatokban színes csapadék képzôdik, s a csapadék egy idô múlva látványos szálakká alakul – "kék, zöld, barna hajtások tobzódó vegetációja" jelenik meg.

A szín attól függ, hogy milyen fémsó-oldatot tettünk a szilikáthoz. `FeCl_3`-tól barna hajtások, kobalt-kloridtól lila, réz-szulfáttól kék hajtások lesznek.

A reakció során a fémsó körül vékony féligáteresztő hártya fejlődik. A membránon csak a vízmolekulák diffundálhatnak át. A növekvő ozmózisnyomás szétrepeszti a hártyát, és a fémsó-oldat kiáramlik a nátrium-szilikát-oldatba. Rendszerint fölfelé (a kisebb sűrűségű réteg felé) indul el, és újabb szilárd réteg keletkezik körülötte. A folyamat ezután ismétlődik.

A vegyész kertje (vagy üvegháza) ezekből az ág-bogas szálakból áll. A kertépítés egyszerű. Hígítsunk fel 1 rész nátrium-szilikátot 2 rész ionmentes vízzel, és öntsük üvegedénybe. Az üveg aljára homokot is tehetünk (várjuk meg, amíg leülepszik). Ha kiválasztottuk a fémsókat, vegyünk egy kb. 1 cm átmérőjű üvegcsövet, és úgy tartsuk, hogy csaknem az edény aljáig érjen. Ezen keresztül dobjuk be a fémsó rögöket az oldatba. Így oda "ültethetjük a növényeket", ahová akarjuk. A kert néhány óra alatt népesül be. (A – legfeljebb 0,5 cm átmérőjű – rögökkel látványosabb eredményt kapunk, mint a finom porral. Ionmentes vízre azért van szükség, mert a csapvízben levő kalcium- és vasionok zavarossá tehetik az oldatot. A nátrium-szilikát-oldatot óvatosan kiönthetjük a lefolyóba, ha csapvízzel bőségesen hígítjuk közben.)

Inkább egy képet linkelek.
1