Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, pH számolás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
1008
Siasztok.Ebben a feladtaban kérnék segítséget.

Mekkora az oldat pH-ja, ha egy 50,0 cm3 térfogatú lombikba összemérünk 3,51 cm3 térfogatú, 0,7454 mol/dm3 koncentrációjú kénsav (H2SO4), és 17,42 cm3 térfogatú, 0,3695 mol/dm3 koncentrációjú kálium-hidroxid (NaOH) oldatot, majd a hőmérséklet visszaállása után a lombikot feltöltjük? Kv=1,00·10-14; (Az eredményt két tizedes jegyre adja meg!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos, segítség, fontos, pH, kémiaszámolás
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

3
`H_2SO_4` + 2 NaOH = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

3.51 `cm^3` kénsavoldatban van `3.51/1000*0.7454` = `2.616*10^(-3)` mol kénsav.

17.42 `cm^3` NaOH oldatban van `17.42/1000*0.3695` = `6.437*10^(-3)` mol NaOH.

Ez a kiindulási anyagmennyiségünk, az egyik elfogy.

`2.616*10^(-3)` mol kénsav, ezzel együtt kétszerannyi, azaz `5.232*10^(-3)` mol NaOH is.

Marad `6.437*10^(-3)`-`5.232*10^(-3)`= `1.205*10^(-3)` mol NaOH ez ugyanennyi mol hidroxidiont is jelent.

Ez van 50 `cm^3`-ben

1000 `cm^3`-ben van `1.205*10^(-3)*20`= `2.41*10^(-2)` mol `OH^-`

pOH=-lg`[OH^-]` = 1.62

pH= 14-pOH = 12.38
1

A másik feladat:

`H_2SO_4` + 2 NaOH = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

22.12 `cm^3` kénsavoldatban van `22.12/1000*0.7424` = `1.642*10^(-2)` mol kénsav.

31.02 `cm^3` NaOH oldatban van `31.02/1000*0.9985` = `3.1*10^(-2)` mol NaOH.

Ez a kiindulási anyagmennyiségünk, az egyik elfogy.

`3.1*10^(-2)` mol NaOH, ezzel együtt feleannyi, azaz `1.55*10^(-2)` mol kénsav is.

Marad `1.642*10^(-2)`-`1.55*10^(-2)`= `9.35*10^(-4)` mol kénsav ez ugyanennyi mol hidrogéniont is jelent.

Ez van 100 `cm^3`-ben

1000 `cm^3`-ben van `9.35*10^(-4)*10` mol kénsav, ez kétszerannyi protont szolgáltat `2*9.35*10^(-3)`= `1.87*10^(-2)` mol `H^+`

pH=-lg`[H^+]` = 1.73
Módosítva: 7 éve
1


`Ca(OH)_2` + 2 HCl = `CaCl_2` + 2 `H_2O`


15.15 `cm^3` sósavoldatban van `15*0.3255`= 4.8825 mmol HCl

6.05 `cm^3` `Ca(OH)_2` oldatban van `6.05*0.3265`=1.975 mmol `Ca(OH)_2`

A `Ca(OH)_2` a kevesebb, elfogy, és vele együtt 2*1.975= 3.95 mmol HCl

Marad 4.8825-3.95= 0.93185 mmol (`9.3185*10^(-4)` mol) HCl

Ez van 250 `cm^3`-ben

1000 `cm^3`-ben `3.72*10^(-3)` mol HCl


pH=lg`[H^+]` = 2.43
0