Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtan, SOS !

Főoldal » Középiskola » Fizika
569
Sziasztok !
A következő feladatban kérném a segítségeteket (elmondás alapján tudom , szóval lehet valamelyik adat pl: ... együtthatója nem stimmel). Igazából csak magára a menetre lennék kíváncsi hogy az ilyen mekkora energia kell feladatokat hogy kell számolni.

5kg aluminium tömb 25c , megolvasztásához mekkora energia kell ? Olvadási pontja 600c.
. . . együtthatója 4600 j/kg*c
m= 5kg
T₁= 25c
T₂= 600c
ΔT= 575c
Idáig jutottam el.

Előre is köszönöm a mihamarabbi segítséget !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
pont, hőtan, energia, alumínium, megolvasztás, olvadási
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ez egy kétlépcsős folyamat, az első lépésben felmelegítjük az anyagot az olvadáspontjára. Ehhez szükséges az anyag fajhőjének ismerete.

Ekkor az alábbi képletet kell használni:

`Q_1`=`c*m*DeltaT`

c: az anyag fajhője
m: az anyag tömege
`DeltaT`: Az olvadáspont és a kiindulási hőmérséklet különbsége.

A második lépés az anyag megolvasztása, ehhez az olvadáshő ismerete szükséges.

`Q_2`= `m*L`

L: Az anyag olvadáshője

A kettő összege lesz a keresett érték.
0