Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az alábbi egyenletet x-re ,hogyan egyszerűsítenétek?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
544
(4-2i)x=2+14i

(az i-nek az együtthatóját kérdezi a feladat)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Szorozd az egyenletet 4+2i-vel, ekkor ezt kapod (zárójelbontás után a bal oldalon):

20x = (2+14i)*(4+2i)

Innen be tudod fejezni?
0

Miért jönne ki ebből másodfokú egyenlet?

Megoldás: x = (2+14i)*(4+2i)/20

Az egyenlet úgy jön ki, hogy, szorzol 4+2i-vel. Ezt azért tesszük, mert a bal oldalon a jól ismert (a+b)*(a-b)=a²-b² képletet tudjuk használni. Esetünkben:

(4-2i)*(4+2i)= 4² - (2i)² = 16 - (-4) = 16+4 = 20

A későbbiekre is érdemes ezt a módszert megjegyezni.
Ezt úgy szoktuk hívni, hogy a komplex szám konjugáltjával szorzunk (ha z=a+bi, akkor konj(z) = a-bi, tehát csak annyit teszünk, hogy a képzetes rész ellentettjét vesszük).
0