Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy szabályos sokszög egyik szöge 144 fok.Hány átlója van összesen?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2986
Főleg a megoldás menete érdekelne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A szabályos sokszögek szögét így tudod kiszámolni:
n = oldalak száma
(1-2/n)*180
Esetünkben, ez 144 fokos, tehát:
144 = (1-2/n)*180
0.8 = 1- (2/n)
2/n = 0.2
2 = 0.2n
10 = n
10szögről van szó.

Átlók száma:
n * (n-3) / 2 =>
10 * 7 / 2 = 35 átlója van

1

A lényeg az, hogy ha egy (konvex) n-szög 1 csúcsát összekötöd az összes nem szomszédossal, amiből n-3 darab van, akkor n-3+1=n-2 darab háromszöget kapsz. Ezekről a háromszögekről azt kell tudni, hogy mindegyik szögük résszöge az n-szögnek, összességében lefedik a sokszög szögeit, és általában minden háromszög belső szögeinek összege 180°. Emiatt az n-szög belső szögeinek összege (n-2)*180°. Szabályos sokszög esetén mindegyik szög ugyanolyan nagyságú, és n darab van belőlük, ezért 1 szög (n-2)*180°/n nagyságú. A feladat szerint ez egyenlő 144-gyel:

(n-2)*180°/n=144° | *n, zárójelbontás
180°*n-360°=144°*n | -180°*n
-360°=-36°*n | :(-36°)
10=n, tehát a sokszög egy tízszög.

Az átlók számát úgy kaphatjuk meg, hogy minden csúcsból 7 átló húzható (mivel önmagába és a szomszédokba nem megy átló), ezért minden csúcsnál 7 átló számolható meg, összesen 70, de minden átló pontosan kétszer lett megszámolva, ezért osztanunk kell 2-vel; 70/2=35, tehát 35 átlója van.
1