Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szétlökés utáni sebesség

Főoldal » Középiskola » Fizika
558
Sziasztok! Valaki tud segíteni?
És ha lehet, egy magyarázatot / levezetést is kérnék, hogy megértsem.
A feladat a következő:

Egy 300 g és egy 900 g tömegű álló kiskocsit rugóval szétlökettünk. A kisebb tömegű kocsi szétlökésutáni sebessége 3 m/s. Mekkora a nagyobb tömegű kocsi sebessége szétlökés után? Az eredményt m/s-ban add meg!

A válaszokat előre is köszönöm!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Kezdetben, amikor áll mindkettő, a rendszer lendülete 0.
A lendületmegmaradás törvénye miatt szétlőkés után is ugyanannyinak kell lenni a rendszer együttes lendületének.
A kisebb kocsi lendülete `m_1·v_1="0,3"\ kg·3 m/s="0,9"\ kgm/s`
A nagyobb kocsi lendülete ennek a mínusz egyszerese kell legyen ahhoz, hogy a kettő összege éppen 0 legyen. A negatív előjelet az adja, hogy a sebessége ellentétes irányú, mint a kis kocsié. A sebesség nagysága pedig akkor ugyanannyi, mint a másiké:
`m_2·v_2="0,9"\ kgm/s`
stb.
1