Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet,magyarázattal.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1341
Egy téglalap alaprajzú szoba egyik oldala 1,5 méterrel hosszabb a másiknál. A szoba területe 22m². Hány méter szegő szükséges a parkettához, ha a 90cm széles ajtóhoz nem teszünk szegőt?


Egy társaság kerékpárúton vesz részt. Az egyik napon 80km-t haladtak. Ha óránként 4 km-rel többet tettek volna meg, 1 órával hamarabb értek volna célba. Mekkora sebességgel kerékpároztak és mennyi ideig tartott az út.

Előre is köszönöm annak aki tud segíteni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

x(x+1.5)=22

másodfokú, megoldod.

x= 4 (a másik gyök negatív, nem kell)

Kerület: 4+4+5.5+5.5-0.9=18.1 m

2.

80 km-t tettek meg x óra alatt. 1 óra alatt 80/x km-t. tettek meg (ennyi volt a sebességük). Ha a sebességük `80/x +4`, akkor a 80 km-t `80/(80/x +4)` óra alatt tették volna meg, és ez eggyel kevesebb, vagyis x-1.

`80/(80/x+4)` = x-1

0-ra rendezve: `x^2`-x-20=0

Csak a pozitív kell.

x=5

5 óra volt az út és `80/5`=16 `(km)/h` a sebességük.

Ellenőrzés!
2