Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 8

Főoldal » Általános iskola » Kémia
512
A "b" feladat felét megcsináltam de teljesen elakadtam. A c-t pedig teljesen nem értem ha valaki el tudná magyarázni azt nagyon megköszönném!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
b,

`CH_4` + 3 `O_2` = `CO_2` + 2`H_2O`

`M_(CH_4)` = 16 `g/(mol)`

32 g metán az `32/16`= 2 mol

1 mol metánből 1 mol `CO_2` keletkezik

2 mol metánból 2 mol `CO_2` keletkezik, az 2*24= 48 `dm^3`

c,

`C_3H_8` + 5 `O_2` = 3 `CO_2` + 4 `H_2O`

`C_4H_(10)` + 6.5 `O_2` = 4 `CO_2` + 5 `H_2O`

10 mol PB gázban van 5 mol propán és 5 mol bután

5 mol propánhoz 5*5=25 mol oxigén szükséges

5 mol butánhoz 5*6.5=32.5 mol oxigén szükséges

Összesen tehát 25+32.5=57.5 mol oxigén szükséges az égetéshez.
0