Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
5252
Egy szabályos négyoldalú gúla alapéle 10 cm, az oldallapok az alaplappal 45 fokos szöget zár be. Mekkora a gúla felszíne és térfogata? Mekkora szöget zár be az oldalél az alaplappal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az alapélekkel párhuzamosan és az alaplappal merőlegesen félbevágjuk a testet, akkor belül egy egyenlő szárú háromszöget kapunk, ahol az alap hossza 10 cm, az ezeken fekvő szögek 45°-osak. Mivel a háromszög belső szögeinek összege 180°, ezért a harmadik szög nagysága 90°, ezért ez egyben derékszögű háromszög is. Ha behúzzuk a háromszög magasságát, akkor egy újabb derékszögű háromszöget kapunk, ami szintén egyenlő szárú lesz, mivel a két hegyesszöge 45°-os, ezért a magasság hossza 5 cm lesz, mivel a magasság felezi a 10 cm-es alapot, ez megegyzik a testmagassággal is,.

Ha átló mentén vágjuk félbe a testet, akkor egy olyan egyenlő szárú háromszöget kapunk, ahol az alap hossza 10*√2 cm (a négyzet átlója), magassága 5 cm, az alapon fekvő szögek nagysága lesz a keresett szög. A magasság felezi az alapot, így egy olyan derékszögű háromszöget kapunk, ahol a befogók hossza 5cm és 5*√2 cm, az 5 cm-es oldallal szemközti szög legyen β, ekkor annak a tangense:

tg(β)=5/(5*√2)=1/√2, ezt számológéppel kiszámoljuk: β=~35,26°.
1