Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegy

Főoldal » Középiskola » Kémia
753
Egy elegyben SO2 és SO3 van, a kén és az oxigén tömegaránya 1,00:1,40. Milyen a minta n/n%os és m/m%os összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(SO_2)`=64 `g/(mol)`

`M_(SO_3)`=80 `g/(mol)`

Van a gázelegyünkben (legyen 100 mol) x mol `SO_2` és 100-x mol `SO_3`

x mol `SO_2`-ban van x mol S és 2x mol O

100-x mol `SO_3`-ban van 100-x mol S és `3*(100-x)` mol O

ez összesen 100 mol S és `[2x+3*(100-x)]` mol O

100 mol S az 3200 g S

[2x+3*(100-x)] mol O az [2x+3*(100-x)]*16 g O

Ennek a kettőnek az aránya 1:1.4

`3200/((2x+3*(100-x))*16)` = `1:1.4`

x=20

100 mol anyagban van

20 mol `SO_2`, ami 20*64=1280 g és

80 mol `SO_3`, ami `80*80` = 6400 g

ez összesen 1280+6400=7680 g

7680 g elegyben van 1280 g `SO_2`

100 g elegyben van `100/7680*1280` = 16.67 g `SO_2` és 100-16.67=83.33 g `SO_3`

A minta mol%-os összetétele: 20% `SO_2` és 80% `SO_3`

A minta tömeg%-os összetétele: 16.67% `SO_2` és 83.33% `SO_3`.
0