Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
804
Két egyforma telep üresjárási feszültsége 5 V, belső ellenállása 2 ohm. A zsebtelepeket sorosan kapcsopjuk, majd szabad kivezetéseiket egy 1 ohm-os ellenállással kötjük össze. Mekkora feszüptséget mérhetünk egy telep sarkai között?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Csinálj rajzot, ahol a belső ellenállásokat is úgy rajzolod fel, mintha normál ellenállások lennének. Abből a rajzból látod, hogy miket kell összeadni.

Folyik majd valamekkora I áram, azt ki lehet számolni az Ohm törvénnyel, illetve az abból átszorzott `I=U/R` képlettel:
Az összes feszültség a két elem összege, az összes belső ellenállás is a két elem belső ellenállásainak az összeg, és persze ott van még a külső ellenállás (egyszer):
`I=(5\ V+5\ V)/(2\ Ω+2\ Ω+1\ Ω)=...\ A`, számold ki

Ekkora áram folyik át a telep belső ellenállásán is, amitől a belső ellenálláson ekkora feszültség lesz (megint Ohm törvény) :
`U=I·R=I·2\ Ω=...\ V`, számold ki
Ez a feszültség olyan irányú, hogy pont csökkenti a telep feszültségét, tehát ezt kell levonni az üresjárati feszültségből, annyit lehet mérni.
0