Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
1080
Egy telep belső feszültsége 4 V, belső ellenállása 1 ohm. Ha ezt a telepet R külső ellenállásra kapcsoljuk, akkor a rajta kialakuló áram erőssége I. Ha négy ilyen telepet sorba kötve kapcsolunk az R ellenállásra, akkor az áramerőssége 2I. Mekkora a külső ellenállás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A belső ellenállás olyan, mintha sorba lenne kötve minden mással. Ha 4 telep van sorba kötve, akkor a 4 belső ellenállás is sorba van kötve egymással, meg persze az R-rel is. Soros kapcsoláskor az ellenállások összege lesz az eredő ellenállás. Ha telepeket sorba kötünk, akkor a feszültségeik is összeadódnak.

Ohm törvény: `R=U/I`, vagyis `I=U/R`

Első esetben a belső ellenállással csak a külső van sorba kötve:
`I=(4\ V)/(1\ Ω + R)`

Második esetben minden sorba van kötve:
`2I=(4\ V+4\ V+4\ V+4\ V)/(1\ Ω + 1\ Ω + 1\ Ω + 1\ Ω + R)`

Lett ez a két egyenlet, oldd meg. (Nyugodtan hagyd el a mértékegységeket a megoldáskor: egyformák, tehát el lehet hagyni őket.)
0