Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megoldási folyamat kellene és a megoldas

Főoldal » Középiskola » Matematika
2271
Valaki segítene matek háziban nagyon nem értem ezt a témakört.
1.feladat
9 különböző színből hányféle 3 színű csikos zászló készíthető ha egy szín csak egyszer szerepelhet.

2.feladat
4,5,4,5,6 szamjegyekből hány 56 tal kezdodo 5 jegyű szám készithető írjuk is le ezeket.

3.feladat
0-tol 9ig soroljuk fel a szamjegyeket a szamjegyek felhasznalasaval hany 5 jegyű szam keszitheto.

Köszönöm előre is a válaszokat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Remélem el tudod olvasni és érted is :)
0

1. Ha csak 2 sávot színeznénk és 8 színt használhatnánk, akkor 8*7=56 színezés lenne lehetséges.(itt most például a piros-zöld és zöld-piros színezést különbözőnek vesszük).

Most legyen 3 sáv és 9 szín, ekkor ha 1 színnel kiszínezzük az első sávot, akkor a maradék 2-re a fentiek szerint 56 színezés áll rendelkezésre. Ha egy másik színnel színezünk, akkor is, és így tovább. Összesen 9 módon színezhető az első sáv, így 56+56+...+56=9*56=504-féleképpen tudjuk színezni ezt a zászlót.

Ha például a piros-fehér-zöld és zöld-fehér-piros színezést azonosnak tekintjük, akkor ezt a számot osztanunk kell 2-vel, ekkor 252 színezés lehetséges.

2. Magyarul az a kérdés, hogy a 4;4;5 számjegyeket hány módon lehet leírni egymás mellé. Ezeket akár fel is sorolhatjuk: 445, 454, 544, tehát összesen 3 lehetőség van, mindegyik elé kell még 56 az ötjegyű számokhoz.

3. Ha jól értem, akkor mindegyik számjegy csak egyszer szerepelhet. Erre is rá lehet húzni a zászlós analógiát; ha csak 2 helyre írnánk számjegyet és 7 számjegyünk lenne, akkor 7*6=42 kétjegyű számot írhatnánk le. 8 számjegy és 3 hely esetén 42+42+...+42=8*42=336, 9 számjegy és 4 hely esetén 336+336+...+336=9*336=3024, 10 számjegy és 5 hely esetén 3024+3024+...+3024=10*3024=30240 számot kapunk. Ezzel csak az a baj, hogy ha 0 kerül előre, akkor az nem egy ötjegyű szám lesz, ezért amikor 0 van elől, azokat a számokat le kell vonnunk.

Vagyis az a kérdés, hogy hány négyjegyű szám kreálható; 7 számjegyre és 2 helyre 7*6=42, 8 számjegyre és 3 helyre 42+42+...+42=8*42=336, 9 számjegyre és 4 helyre 336+336+...+336=9*336=3024

30240-3024=27216 ötjegyű szám kreálható.
1

1. 9C3 (9 alatt a 3) féle lehetőség van: 9!*3!/(9-3)! vagyis 3040 az eredmény.
3. mivel 5 jegyű számról van szó ezért az 5-től második helyre 9féle szám kerülhet és az első helyre 8 féle számból választhatunk, mivel 0-val nem kezdődhet 5 jegyű szám => tehát a megoldás: 9*9*9*9*8= 52.448
-2

1. 9·8·7=504

2. 3db (56445; 56454; 56544)

3. 0;1;2;3;4;5;6;7;8;9

9·9·8·7·6=27216
0