Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
483
Mi annak az egyértékű erős savnak a képlete ha 45,27m/m%os és 9,198M-os, a sűrűsége 1,260g/cm3? A sav 76,2%a oxigén
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A sav képlete: `HXO_y`

100 g oldatban van 45.27 g sav

1 `dm^3` oldatban van 9.198 mol sav

Ennek a tömege:

m=`rho*V` = `1000*1.26`= 1260 g oldatban van 9.198 mol sav

100 g oldatban van `100/1260*9.198` = 0.73 mol sav

0.73 mol sav tömege 45.27 g

1 mol sav tömege `1/0.73*45.27`= 62 g

A sav moláris tömege 62 `g/(mol)`

A sav 76.2%-a oxigén, akkor `62*0.762` = 47.25 g az oxigén 1 mol savban (Kicsit el van kalkulálva a feladat, 63-nak kéne lennie a moláris tömegnek, de párszor átszámoltam és ennyi jön ki). Ha 48 g oxigén van 1 mol savban, akkor az 3 mol (y=3)

`HXO_3` : 63-48-1 (levonjuk az oxigént és az 1 db hidrogént (egyértékű sav)) = 14, az pedig a N atomtömege.

A keresett sav tehát: `HNO_3` (salétromsav).
0