Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házifeladatom

Főoldal » Középiskola » Kémia
434
150g nátrium-karbonátból 30dm3 standard állapotú CO2 fejlődik,milyen töménységű volt a sósav (mol/dm3 és g/dm3),amiben az oldást végeztük ha 1,8dm3 sósavat használtunk a reakciohoz? Hány tömeg százaléka maradt meg az eredeti nátrium-karbonátnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(Na_2CO_3)`= 106 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol)`


`Na_2CO_3` + 2 HCl = 2 NaCl + `CO_2` + `H_2O`

1 mol `CO_2` 24.5 `dm^3`

hány mol `CO_2` 30 `dm^3`

x=`30/24.5`= 1.2245 mol

Ezt a `CO_2` mennyiséget kétszerannyi, azaz 2.449 mol HCl fejleszti.

Ez tartalmazza 1.8 `dm^3` HCl-oldat

1 `dm^3` oldatban `1/1.8*2.449` = 1.36 mol HCl van, ami g-ban `1.36*36.5` = 49.66 g

Az sósavoldat 1.36 `(mol)/(dm^3)`-es, azaz 49.66 `g/(dm^3)`-es.

b,

A reakcióban elreagált 1.2245 mol `Na_2CO_3`, ami `1.2245*106`= 129.8 g, megmaradt 150-129.8 = 20.2 g

Ez az eredeti `Na_2CO_3`-nak a `20.2/150*100`= 13.47%-a

Az eredeti `Na_2CO_3`-nak a 13.47 %-a maradt.
0