Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora térfogatú vízzel kell összekeverni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
781
sziasztok! A következő feladat megoldására lennék kíváncsi:
100cm^3 98 m%m-os 1,83 g/cm^3- sűrűségű kénsavoldatot mekkora térfogatú vízzel kell összekeverni, ha 5 mol/dm^3 koncentrációjú és 1,29 g/cm^3 sűrűségű oldatot szeretnénk előállítani? Hány %-os az elegyítés során bekövetkező térfogati kontrakció? (Eredmények: 289,1 cm^3 és 5,94% a kontrakció) a feladat részletes megoldása érdekelne
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(H_2SO_4)`= 98 `g/(mol)`

100 `cm^3` az oldat térfogata, a tömege:

m=`rho*V`= `100*1.83` =183 g
98%-os, azaz
100 g oldatban van 98 g kénsav
183 g oldatban van `183/100*98`=179.34 g kénsav

A keletkezett oldatunk 5 `(mol)/(dm^3)`-es, azaz

1 `dm^3` oldatban van 5 mol kénsav, ez g-ban `5*98`=490 g kénsav

1 `dm^3` oldat tömege: m=`rho*V`= `1.29*1000`= 1290 g

1290 g oldatban van 490 g kénsav

mennyi oldatban van 179.34 g kénsav?

x=`179.34/490*1290` =472.14 g

A végső oldatunk 472.14 g, a kiindulási oldatunk 183 g, a kettő különbsége adja, hogy mennyi vizet kellett hozzáadnunk.

`V_(víz)` = 472.14-183=289.14 g, ez ugyanennyi `cm^3`

Kontrakció:

Összeöntünk x `cm^3` A oldatot és y `cm^3` B oldatot, azt várnánk, hogy az összeöntés után a térfogat x+y `cm^3`, de nem annyi lesz, egy kicsit kevesebb, ennek a mértéke, hogy mennyivel lesz kevesebb, az a kontrakció.

A mi esetünkben: összeöntöttünk 100 `cm^3` oldatot és 289.1 `cm^3` vizet. Ez 389.1 `cm^3` lenne.

A kapott oldatunk 472.14 g, aminek a térfogata

V=`m/rho`= `472.14/1.29` = 366 `cm^3`

A különbség: 389.1-366= 23.1 `cm^3`

A kontrakció: `23.1/389.1` = 5.94%
1