Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy gázpalackban 1 kg normál állapotú hélium van. Mekkora a belső energiája?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1267
A normál és standard állapotot el tudná valaki magyarázni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ez egyezményes jelölés,
A standard állapot: 25 °C (298.15 K) a hőmérséklet, 101325 Pa a nyomás. Ha behelyettesítesz az állapotegyenletbe, kijön, hogy 1 mol gáz térfogata standard állapotban 24.5 `dm^3`

A normál állapot: 0 °C (273.15 K) a hőmérséklet, 101325 Pa a nyomás. Ha behelyettesítesz az állapotegyenletbe, kijön, hogy 1 mol gáz térfogata normál állapotban 22.41 `dm^3`

A mi esetünkben 1 kg He, ami `1000/4`=250 mol, az `250*22.41`= 5602.5 `dm^3` = 5.603 `m^3`

Gázok belső energiája:

E=`(f/2)*n*R*T`

f: szabadsági fok, egyatomos gázok esetén f=3
n: a gáz anyagmennyisége (hány mol)
R: egyetemes gázállandó
T: a gáz hőmérséklete Kelvinben (normálállapotban T=273.15 K)

E=`(3/2)*250*8.314*273.15`= 851613 J = 851.613 kJ
0