Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek! Segítséget szeretnék mert holnapra kell!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
933
Egy számnak és a háromszorosának a szorzata 3/4. Melyik ez a két szám?



Ali, Bali és Cili életkora egész szám. Hány éves Ali, Bali és Cili? Keresd meg az összes megoldást, ha a következő négy állítás közül pontosan az egyik hamis!

a, Ali és Bali együtt 22 évesek.
b,Bali és Cili együtt 33 évesek.
c, Ali és Cili együtt 26 évesek.
d, Ali, Bali és Cili együtt 39 évesek.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A szám x, a háromszorosa 3x.

x*3x=`3/4`

`3*x^2`=`3/4`

`x_1`= `1/2`

`x_2`= -`1/2`

A két szám tehát: `1/2` és `3/2`
vagy
-`1/2` és -`3/2`.

I. Ha az első hamis:
1. B+C=33
2. A+C=26
3. A+B+C=39

1.+2. : A+B+2C=59
-3. : C=20, A=6, B=13

Leellenőrizzük, hogy tényleg hamis az első: A+B=20, tényleg hamis, jó a megoldás.

II. Ha a második hamis:

1. A+B=22
2. A+C=26
3. A+B+C=39

1. + 2. : 2A+B+C=48
-3.: A=9, B=13, C=17

Leellenőrizzük, hogy tényleg hamis a második: B+C=30, tényleg hamis, jó a megoldás.

III. Ha a harmadik hamis:

1. A+B=22
2. B+C=33
3. A+B+C=39

1. + 2. : A+2B+C=55
-3.: B=16, A=6, C=17

Leellenőrizzük, hogy tényleg hamis a harmiadik: A+C=23, tényleg hamis, jó a megoldás.

IV. Ha a negyedik hamis:

1. A+B=22
2. B+C=33
3. A+C=26

1.+2.: A+2B+C=55
-3. 2B= 29, B=14.5, A=7.5 C=18.5

Feltétel volt, hogy egész szám az életkoruk, ez nem megoldása a feladatnak.
0