Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitség.

Főoldal » Középiskola » Fizika
610
Hány mól anyagmennyiségű az az oxigéngáz, amely 260 oC hőmérsékleten és 200.000 Pa nyomáson egy 3,6 m3-es tartályt tölt meg? Ha ennek a hőmérsékletét 100 oC-ra csökkentjük, mekkora lesz a nyomása?
Ez milyen állapotváltozás?
Ha változatlan hőmérsékleten a harmadára csökkentjük a gáz térfogatát, mekkora lesz a nyomása?
Ha az eredeti hőmérsékletű, nyomású és térfogatú gázt egy 1,5 m3-es tartályba sűrítjük és 30 oC-kal lehűtjük, mekkora lesz a nyomása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
T=260 °C = 533 K
p=200000 Pa
V=3.6 `m^3`

pV=nRT

n= `(pV)/(RT)`= `(200000*3.6)/(8.314*533)`= 162.5 mol

`T_2`= 100 °C = 373 K

`p_2` = `(nRT_2)/V` = `(162.5*8.314*373)/3.6`= 140000 Pa (140 kPa)

Izochor (állandó térfogat).

A változatlan hőmérséklet mihez képest? 260 °C-hoz vagy 100 °C-hoz?

a, Ha 100 °C-hoz, akkor:
`V_3`= 1.2 `m^3`

`p_3`= `(n*R*T)/V`= `(162.5*8.314*373)/1.2`= 420000 Pa (420 kPa)

b, Ha 260 °C-hoz, akkor:

`p_3`= `(n*R*T)/V`= `(162.5*8.314*533)/1.2`= 600000 Pa (600 kPa)

Utolsó kérdés:

T= 533-30= 503 K
V=1.2 `m^3`
n= 162.5 mol

`p_4`= `(n*R*T)/V` =`(162.5*8.314*503)/1.5`= 453000 Pa (453 kPa)
0