Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Torricelli kísérlete vízzel?

Főoldal » Középiskola » Fizika
2335
Torricelli légnyomásos kísérletét kell kiszámolni higany helyett vízzel. Legalább milyen hosszú csövet vegyünk ahhoz, ha vízzel csináljuk a kísérletet? Milyen magas vízoszloppal tud egyensúlyt tartani a 76 cm-es higanyoszlop? (Tudom a két kérdés majdnem ugyanaz) Igen rákerestem és 10m lesz a víz, de azt, hogy ez, hogy jött ki számolással már nem írta egyik oldal se. A számolás levezetése nagyon fontos lenne. Előre is köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, számolás, víz, kísérlet, Torricelli, Légnyomás, higany
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A hidrosztatikai nyomás a folyadékoszlop súlyából származó nyomás, amely most megegyezik a légnyomással.

`p_(lég)`=`rho*g*h`

`p_(lég)`: 101325 Pa

`rho` az adott anyag sűrűsége (higany esetében 13600 `(kg)/(m^3)`, víz esetén 1000 `(kg)/(m^3)`.

g: 9.81 `m/(s^2)`

h: A folyadékoszlop magassága [m].

Higany esetében

`h_(Hg)`=`p_(lég)/(rho_(Hg)*g)`= `101325/(13600*9.81)`= 0.76 m

Víz esetén:

`h_(víz)`= `p_(lég)/(rho_(víz)*g)` = `101325/(1000*9.81)`= 10.33 m
Módosítva: 7 éve
0