Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

300 t mészkövet hevitettünk el.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
821
300 t mészkövet hevitettünk el.Mennyi égetett mész keletkezik, ha a felhasznált mészkövünk 80% tisztaságú volt ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az egyenlet:

CaCO3=CaO+CO2

Ha a mész 80%-os, akkor valójában csak 300×0,8=240 t mészkő volt, ez 240.000.000 g. Moláris tömege 100 g/mol, így anyagmennyisége 240.000.000/100=2.400.000 mol. De ennyi égetett mész is keletkezik, melynek moláris tömege már csak 56 g/mol. Ennek tömege így: 2.400.000*56=134.400.000g, azaz 134,4 t.

0