Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértan

Főoldal » Általános iskola » Matematika
468
Egy pontból az egyeneshez két ferdét húztunk, amelyek hosszainak
az aránya 5 : 6, a ferdék vetületei az egyenesre 7 cm-es és 18 cm-es
hosszú szakaszok. Határozd meg az adott pont és az egyenes
közötti távolságot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az adatok alapján a mellékletben látható ábra rajzolható.
Látható, hogy van két derékszögű háromszög az ábrán, ezekre felírható Pitagorasz tétele:
`7²+m² = (5x)²`
`18²+m² = (6x)²`
Mindkét oldalt rendezzük `m²`-re:
`m² = 25x²-49`
`m² = 36x²-324`
Mivel két kifejezés is egyenlő `m²`-tel, ezért azok a kifejezések is egyenlőek egymással, tehát:
`25x²-49=36x²-324`
Ebből meg tudod határozni `x`-et, és ha ez megvan, akkor már `m`-et is, ami a kérdés.
Innen be tudod fejezni?
1