Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika háziban segítsegtek légyszi !

Főoldal » Középiskola » Fizika
602
Segítenétek a fizikában?
A következő feladatokból kell megoldani 3 feladatot(lehet választani,inkább a legegyszerűbbek)az "a" és "b" résszel együtt?
Légyszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
6.80.
`V=12\ dm^3="0,012"\ m^3`

Ha 1 molekula tömege `"5,66"·10^(-26)\ kg` vagyis `"5,66"·10^(-23)\ g`, akkor 60 gramm gázban van `N=(60)/("5,66"·10^(-23))` darab gázmolekula.
Ami `N=(60)/("5,66")·10^(23)=(10)/("5,66")·6·10^(23)` darab.
Mivel `6·10^(23)` darab az éppen 1 mol, ezért ez ennyi mol:
`n_1=(10)/("5,66")mol`
`T_1=25°C="298,15"\ K`
(Ha azt tanultátok, hogy 0 °C=273 K, akkor nem kell a 15 század..)

Miután kiengednek belőle 25 grammot, maradt 35 gramm. Az arányosan ennyi mol:
`n_2=(35)/(60)·(10)/("5,66")mol`
`T_2=20°C="293,15"\ K`

Mindkét állapotban felírható az általános gáztörvény: `p·V=n·R·T`
Vagyis:
a) `p_1·V=n_1·R·T_1` → ebből kijön `p_1`
b) `p_2·V=n_2·R·T_2` → ebből kijön `p_2`
Számold ki mindkettőt.
Módosítva: 7 éve
0

6.81.
40 liter az 40 `dm^3`:
`V="0,04"\ m^3`
`T=17°C=290.15\ K`
(Lehet, hogy csak 290-nel kell számolni, nem tudom, milyen pontossággal tanultátok a °C → K átváltást)
`m= 5\ kg`
A niotrogéngáz az `N_2` molekulákat jelent.
A nitrogén molekulatömege a periódusos tábla szerint 14 `g/"mol"`, ezért 1 mol `N_2` tömege `28\ g`
Akkor pedig az 5 kg = 5000 g gáz ennyi mol:
`n=(5000)/(28)` mol = ... számold ki

a)
`p·V=n·R·T` → számold ki a nyomást, minden más adat ismert.

b)
Marad tehát a nitrogén 40%-a, tehát `4/(10)` része.
`n_2=n·4/(10)=...` mol
Mivel 1 mol az `6·10^(23)` darab molekula, ezért ennyi molekula maradt:
`N_2=n_2·6·10^(23)=...` számold ki.
0

6.82.
`V=2\ m^3`
`p=180\ kPa=180·10^3 Pa`
`T=20°C="293,15"\ K`
Ennyi adatból már ki lehet számolni, hogy hány mol gázról van szó (az kell majd) :
`p·V=n·R·T` → számold ki `n`-et.

`Q=1843\ J`
`T_2=21°C="293,15"\ K`
`ΔT=1\ K` a hőmérsékletnövekedés.

a) Mivel nem változik a gáz térfogata, ezért nincs munkavégzés, vagyis a teljes közölt hő a belső energiát növeli:
`Q=ΔU=f/2·n·R·ΔT`
Ebből ki tudod számolni az `f` szabadságfokot.

b) Ez is ugyanaz a képlet, csak `f=5`:
`Q=1843\ J=5/2·n·R·ΔT`
és most `ΔT` jön ki belőle. Számold ki.
0