Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Középiskola » Kémia
654
510
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_([(COOH)_2*2H_2O])`= 126 `g/(mol)`

`M_(K_2C_2O_4*H_2O)` = 184 `g/(mol)`


`(COOH)_2` + 2 `OH^-` = `(COO)^(2-)` + 2 `H_2O`

5 `(COOH)_2` + 2 `MnO_4^-` + 6 `H^+` = 10 `CO_2` + 2 `Mn^(2+)` + 8 `H_2O`

`(COO)_2^(2-)` + 2 `H^+` = `(COOH)_2`

Az utolsó egyenlet, amire a zárójeles rész utal.

A NaOH az oxálsavat közömbösíti.

A savas permanganát az oxálsavval és az oxaláttal is reagál.

Nézzük először a közömbösítést.

15.71 `cm^3` 0.096 `(mol)/(dm^3)`-es NaOH oldatban van `15.71*0.096`= 1.508 mmol NaOH, ez feleannyi oxálsavval reagál, azaz 0.754 mmol-lal, ennek a tömege (a kristályvizesé): 95.01 mg, ez van 10 `cm^3`-ben, 100 `cm^3`-ben 950 mg oxálsav van. Ezt tartalmazza a 2.5 g keverék.

100 g keverékben `100/2.5*0.95`= 38% az oxálsav

A 20%-os kénsav csak arra kell, hogy az oxalátból is oxálsav legyen, ez feleslegben van, nem kell vele számolni.

Jön a `KMnO_4`-os reakció. 12.4 `cm^3` 0.0218 `(mol)/(dm^3)`-es oldatban van `12.4*0.0218`=0.27032 mmol `KMnO_4` van, ez a reakcióegyenlet szerint `0.27032/2*5`=0.6758 mol oxálsavval reagál. Ezt 5 `cm^3` tartalmazza. 10 `cm^3`-ben 1.3516 mmol oxálsav van. Ebből lejön, amit a közömbösítésnél számoltunk, marad az oxalátra 1.3516-0.754=0.5976 mmol. Ez van 10 `cm^3`-ben, 100 `cm^3`-ben 5.976 mmol oxalát van, ennek a tömege: `5.976*184`=1100 mg=1.1 g

Ez van 2.5 g keverékben

100 g keverékben `100/2.5*1.1`= 44 % a K-oxalát

A maradék a `K_2SO_4`, ami 100-(38+44)= 18 %.
0