Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S csonkakúp

Főoldal » Középiskola » Matematika
1301
Egy egyenes csonkakúp alapkörének sugara 33.42 cm , magassága 21.16 cm , alkotója 30.17 cm.
Mekkora a fedőlap sugara , és mekkora szöget zárnak be az alkotók az alaplappal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ábra.

R=33.42 cm

m=21.16 cm

a=30.17 cm

Ott a derékszögű háromszög:

`(R-r)^2` + `m^2` = `a^2`

`(33.42-r)^2`+ `21.16^2` = `30.17^2`

|33.42-r| = 21.5

vagy

`r^2` - 66.84r + 654.4131 = 0

`r_1`= 54.92 cm

`r_2` = 11.92 cm

Nem találtam semmi olyan definíciót, ahol külön említenék, hogy az alaplap a nagyobb, lehet ez egy vödör is vagy egy virágcserép, szóval ha rosszul gondolom, elnézést, akkor csak az egyik megoldás kell (a kisebb), de várom a definíciókat. Olyat viszont találtam, hogy `-`a csonkakúp alaplapjai R és r `-`, szóval reménykedem, hogy mindkettő jó.

Itt már mindent ismerünk, akármelyik szögfüggvényt használhatjuk. (célszerű a megadott adatokat, akkor egyrészt nem görgetjük tovább a pontatlanság hibáját, másrészt ha elszámoltuk, nem visszük tovább az elszámolt eredményt.)

`sin alpha` = `m/a`= `21.16/30.17`

`alpha` = 44.54°

Ha a kisebbet tekintjük alaplapnak, akkor 180-44.54=135.46°
0