Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmazallapot valtozas

Főoldal » Középiskola » Fizika
1280
Mennyi energia szukseges 3 kg -10°-os jeg 30 fokos vizze alakitasahoz??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

A jeget először 0°C-osra kell melegíteni, majd megolvasztani, majd a 0°C-os vizet tovább melegíteni. Tehát először a jegen 10°C-ot melegítesz (T1), majd a vizen még 30°C-ot (T2)

A jég fajhője 2,1 kJ/kg×°C (cj), az olvadáshőja 334 kJ/kg (Lo), a víz fajhőle pedig 4,2 kJ/kg. (cv)

Így a közlendő hő:

Q=cj×m×T1+Lo×m+cv×m×T2
Q=2,1×3×10+334×3+4,2×3×30=1443 kJ.
1