Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene please...

Főoldal » Középiskola » Matematika
6758
1.) Egy apa kétszer annyi idős mint a fia 10 évvel ezelött háromszor annyi idős volt mint a fia. Hány éves az apa és a fia?

2.) Egy kétjegyű szám számjegyeinek össege 10 ha a számjegyeket felgyeréljük akkor az eredeti számnál 36-tal nagyobb számot kapunk. Melyik ez az szám?

3.) Egy asszony eladta a piacra hozott tojás felét és egy fél tojást+ az így maradt tojás felét.
Ezután megmaradt 13 tojása. Hány tojást hozott a piacra? (a tojásokat nem szabad feltörni)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1, Fiú x éves, apa 2x éves.

10 évvel ezelőtt a fiú x-10 éves volt, az apa 2x-10 éves volt, ez háromszorosa.

3(x-10)=2x-10

x=20

2,

xy a szám. x+y=10

10x+y-(10y+x)=36=9(x-y)

x-y=4
x+y=10

összeadva

2x=14
x=7
y=3

A keresett szám 73.

Ellenőrzés!

3,

Volt x tojása. Eladott `(x+1)/2`-t, maradt `(x-1)/2` és ennek is a felét, `(x-1)/4`-et.

Összesen eladott: `(x+1)/2` + `(x-1)/4`-et, maradt:

x-[`(x+1)/2` + `(x-1)/4`]=13

`(4x-2x-2-x+1)/4`=13

x-1=52

x=53

Volt 53 tojása. Eladott `53/2`+0.5 ez eddig 27-et, maradt 26, ennek is a felét, maradt 13 tojása.
1