Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Földrajz fogalmakra lenne szükségem SOS

923
Forrópontos vulkanizmus, pajzsvulkán, bazalfennsík, sztratovulkán, dagadókúpos vulkán, fumarola, szolfatára, mofetta, szénsavas források, gejzír, hipocentrum, epicentrum, mercalli skála, Richter skála, szeizmográf, cunami, hegy, hegységrendszer,
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Földrajz

Válaszok

1
- Forrópontos vulkanizmus: A földi tűzhányó-tevékenységnek van egy olyan típusa, amely sem óceáni hátságokhoz, sem alátolódási övezetekhez nem köthető. Ilyen eset például a Hawaii-szigeteké, ahol a Föld egyik legaktívabb vulkánossága zajlik. A köpeny forró területéről nyílegyenesen felfelé törő és megolvadó kőzetanyagok átütik az óceáni litoszférát és heves lávaömléseket idéznek elő.

- Pajzsvulkán: Ha a vulkán bazaltos lávát termel, akkor a kúp lejtői enyhék lesznek: ezek a pajzsvulkánok.

- Bazaltfennsík: Vulkáni tevékenység során kialakult fennsík.

- Sztratovulkán: A rétegvulkán (vagy sztratovulkán) egy magas, kúp alakú vulkán, amely keverve tartalmaz megkeményedett lávát és vulkáni hamut.

- Dagadókúpos vulkán: A sűrűn folyó felszínre türemkedő savanyú lávák (riolit) gyorsan megszilárdulnak, elzárják a kráternyílást (dagadókúpok), a mélyben felgyülemlő vízgőz és gázok feszítőerje hatalmas robbanást eredményez.

- Fumarola: olyan nyílás a földkérgen, vagy más égitest kérgén, amelyen keresztül gőz és gázok törnek a felszínre.

- Szolfatára: Kénhidrogén, kéngőzök és kénessav kiömlése, exhalációja a földből, többnyire vulkáni vidéken, vulkáni működés utóhatásaként.

- Mofetta: Vulkáni utótevékenységhez kötődő, főleg szén-dioxidból álló gázfeltörés.

- Szénsavas források: Magas széndioxid tartalmú felszín alatti vizek.
gejzír: (más néven szökőforrás) Melegvizes forrás, mely többnyire szabályos időközönként kitör, és vizet, illetve vízgőzt juttat szökőkútszerűen a levegőbe.

- Hipocentrum: („a központ alatt”) Az a hely a Föld belsejében, ahol egy földrengés vagy föld alatti robbanás energiája felszabadul. Más néven rengésfészek.

- Epicentrum: Az a pont a Föld felszínén, amely pontosan a felszín alatt történt földrengés, vagy robbanás felett helyezkedik el.

- Mercalli skála: 12 fokozatú skála, mely a földrengések erősségét tapasztalati úton, a rengés okozta pusztításból vezeti le. Giuseppe Mercalli olasz vulkanológus dolgozta ki.

- Richter skála: A földrengés erősségének műszeres megfigyelésen alapuló mérőszámát (a Richter-magnitudót, vagy más szóval a méretet) adja meg.

- Szeizmográf: Földrengéshullámok erősségének mérésére szolgáló eszköz.

- Cunami: (vagy szökőár) japán eredetű kifejezés, magyarul óriáshullámnak is hívják.

- Hegy: A földfelszín olyan kiemelkedése, amelynek magassága környezetéhez képest legalább 500 méter, mely többnyire meredeken emelkedik ki környezetéből.

- Hegységrendszer: azonos hegységképződési ciklusban keletkezett, összefüggő, kőzettanilag és morfológiailag azonos vagy hasonló hegységek összessége, pl. az Eurázsiai-hegységrendszer.
0