Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítene valaki?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
952
Egy 220 kg tömegű testet víz alatt 1,7 N erővel kell tartani.Mekkora a test térfogata és sűrűsége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A 220 kg jó sok, az 1,7 N pedig jó pici, úgyhogy szinte úszik a test... alig kell tartani.

Mondjuk `V` a térfogata és `ρ` a sűrűsége.
Akkor a tárgy tömege `m=ρ·V=220\ kg`
A tárgy súlya `m·g=2200\ N`
A kiszorított víz tömege `m_"víz"=1(kg)/(dm^3)·V`
A térfogat majd `dm^3` lesz, így a `(kg)/(dm^3)` mértékegységet használhatjuk, a tömeg `kg` lesz.
A kiszorított víz súlya `m_"víz"·g`, ez a felhajtóerő.

A felhajtóerő csökkenti a test súlyát (a 2200 N-t), az eredő súly pedig 1,7 N, mert ez a tartóerő:
`2200\ N - m_"víz"·g = "1,7"\ N`
`2200\ N - 1(kg)/(dm^3)·V·10m/s^2 = "1,7"\ N`
A mértékegységeket el is hagyhatjuk, mert a a `dm^3` kivételével kompatibilisek egymással. A térfogat majd `dm^3` lesz, és úgy jó:
`2200-"1,7"=V·10`
`V="219,83"\ dm^3`

A test tömege:
`220\ kg=ρ·V=ρ·"219,83"\ dm^3`
`ρ=(220)/"219,83" (kg)/(dm^3)="1,00077"(kg)/(dm^3)`
Majdnem ugyanannyi a sűrűsége, mint a vízé.
0