Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kozmikus sebesség

Főoldal » Középiskola » Fizika
877
Egy kavicsot vízszintesen eldobunk. Mekkora távolságra ér földet, ha
s=80 m
v=72 km/h
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kozmikus sebesség
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Itt az a trükk, hogy mindegy, hogy milyen sebességgel dobjuk el a követ, lefelé g=~9,81 m/s² gyorsulással fog esni, ekkor függőlegesen s=a/2*t²=9,81/2*t² utat tesz meg t idő alatt. Adott, hogy s=80 m, így

80=9,81/2*t², ebből egyenletrendezés után  160/9,81  másodperc=t adódik.

Vízszintesen egyenletes mozgást végez, és mivel s=v*t, de, hogy ne legyen zavaró, a megtett út hossza legyen h, ekkor h=v*t, v=72 km/h=20 m/s, t= 160/9,81  s, ezek szorzata adja a megtett utat, h=~80,771 méter adódik.

Ha g-t 10-zel számoljuk, akkor t=4 másodperc, így kicsit egyszerűsödik a történet, 20*4=80 méter lesz.
1