Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Középiskola » Kémia
595
513
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


`Pb^(2+)` + `CrO_4^(2-)` = `PbCrO_4`

2 `PbCrO_4` + 6`I^-` + 16 `H^+` = 2 `Pb^(2+)` + 2 `Cr^(3+)` + 3 `I_2`

3 `I_2` + 6 `S_2O_3^(2-)` = 6 `I^-` + 3 `S_4O_6^(2-) `

11.22 `cm^3` 0.1 mólos oldat tioszulfát tartalma: `11.22/1000*0.1`= 1.122 mmol, ez az utolsó egyenlet szerint reagál feleannyi jóddal (0.561 mmol). A második egyenletnél 2:3 az arány, az ólomtartalom 0.374 mmol. Ennek a tömege 100 mg.

A vegyület moláris tömege: `M_(vegyület)`= 207*x+95y+17z `g/(mol)`

`[Pb_x(PO_4)_y(OH)_z]` → x `Pb^(2+)`

A foszfátnak -3 a töltése, a hidroxidionnak -1, 1 db ólom nem lehet, mert annak +2.


x=2 mol ólomtartalom esetén a moláris tömeg 534.76 `g/(mol)`, ebből levonva a 2 mol Pb-t (2*207), marad 120 a foszfátra és a hidroxidra, ez pedig egész számokra nem jön ki.

x=3 mol ólomtartalom esetén a moláris tömeg 802.14 `g/(mol)`, ebből levonva a 3 mol Pb-t (3*207), marad 181 a foszfátra és a hidroxidra. A foszfát töltése -3, a hidroxidé -1; a három ólomé +6, ennek egyenlőnek kell lennie, ez csak úgy lehetne, hogy 1 foszfát és 3 hidroxid van, erre nem jön ki a moláris tömeg.

x=4 mol ólomtartalom esetén a moláris tömeg 1069.52 `g/(mol)`, ebből levonva a 4 mol Pb-t (4*207), marad 241.5 a foszfátra és a hidroxidra. a négy ólomion töltése +8, hogy lehet ezt a foszfát és a hidroxid között szétosztani? 1 mol foszfát és 5 mol hidroxid vagy 2 mol foszfát és 2 mol hidroxid.

x=5 esetén a moláris tömeg 1337 `g/(mol)`, kivonva az öt ólmot (5*207), 302 jut a hidroxidra és a foszfátra, -10 töltésre. Ez éppen 3 mol foszfát és 1 mol hidroxid (3*95+17 g)

A vegyület képlete:

`[Pb_5(PO_4)_3(OH)]`
0