Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sík és egyenes hajlásszöge

698
Az alábbi feladatot helyesen oldottam meg?

Igaz az, hogy ha sík és egyenes hajlásszögénél a kapott szög nagyobb mint 90 fok, akkor ki kell vonni a kapott szögből 90 fokot, hogy megkapjam a valódi szöget?
Ha kisebb mint 90, akkor a kapott szögem meg a valódi szög?

Válaszokat köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sík, egyenes, hajlásszöge
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
A szöget úgy kapod tompaszög esetén, hogy azt vonod ki 180°-ból. Például ha 91°-ot kapnál eredménynek, akkor valójában 1°-os szöget zár be? Nyilván nem. Ezért kapod úgy, hogy a 180°-ból vonod ki a kapottat.
Maga a számítás jó lett, azt leszámítva, amit fent írtam.
Módosítva: 5 éve
1

Valóban, igazad van.
Amit írtam, az az egyenes és a sík normálvekorának (amivel számoltál) hajlásszöge. Az egyenes és a sík normálvektorát úgy kapod, hogy ennek a kettőnek a hajlásszögét vonod ki 90°-ból, ami pedig ugyanaz, mintha a tompaszögből vonnád ki a 90°-ot.
Viszont ha hegyesszöget kapsz eredménynek, akkor azt még ki kell vonni a 90°-ból a hajlásszöghöz, pont amiatt, amit írtam.
Érdemesebb azt megjegyezni, hogy az egyenes és a sík hajlásszöge |90°-α|, ahol α az egyenes és a sík normálvektorának hajlásszöge. Tehát mindig a 90°-ból vonsz ki, és ha véletlenül negatív lenne az eredmény, akkor csak pluszra váltod.
1

Ennél pedig kisebbre jött ki a szög, mint 90 fok,tehát most kivontam 90-ból a kapott szöget. Akkor itt is jól jártam el, igaz? Egyébként köszönöm a segítséget! :)
0