Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hőtan, 10. osztály, számolás, sos, köszönöm

Főoldal » Középiskola » Fizika
2170
Egy tóban 15 méter mélyen, ahol a víz hőmérséklete 20⁰C , egy légbuborék térfogata 5 cm³ . Mekkora a légbuborék térfogata, amikor feljön a felszínre, ahol a víz hőmérséklete 30⁰C? (Tudjuk, hogy 10 méter magas vízoszlop nyomása 10⁵ Pa)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`(p_1*V_1)/T_1` = `(p_2*V_2)/T_2`


15 m mélyen `1.5*10^5` Pa a vízoszlop nyomása, ehhez még hozzájön a légköri nyomás:

`p_1`= `10^5`+ `1.5*10^5` = `2.5*10^5` Pa

`p_2` = `10^5` Pa

`V_1` = 5 `cm^3` (Ha nem váltjuk át, akkor a `V_2`-t is `cm^3`-ben kapjuk meg).

`T_1`= 20 °C = 293 K

`T_2`= 30 °C = 303 K

`V_2`=`(p_1*V_1*T_2)/(p_2*T_1)` = `(2.5*5*303)/293`= 12.93 `cm^3`
Módosítva: 7 éve
0