Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hőtan, 10. osztály, számolás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1050
Mennyi hőt ad le a környezetének az a vízgőz, amelynek végállapota -10⁰C-os jég lesz? (cgőz=1900 J/kgK ; Lf =2256000 J/kg ; cvíz=4200 J/kgK ; Lo=335000 J/kg ; cjég=2190 J/kgK)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Két dolgot kellene még tudni:
- mennyi a tömege a vízgőznek (vagy a jégnek, mindegy, ugyanaz)
- és mennyi a kezdő hőmérséklete a vízgőznek.
A hőmérséklete valószínű 100 fok, de lehetne nagyobb is! Sőt, most látom, hogy meg van adva a gőz fajhője is, akkor valószínű több...

Akkor először a `T` fokos vízgőz lehűl 100 fokosra, közben lead ennyi hőt:
`Q_1=c_"gőz"·m·ΔT=c_"gőz"·m·(T-100°)`
Te bizonyára tudod a kezdő hőmérsékletet meg a tömeget is, akkor ezt ki tudod számolni, szorozd ki.

Aztán a 100 fokos vízgőz lecsapódik és 100 fokos víz lesz belőle. Közben lead ennyi hőt:
`Q_2=L_f·m`
(A lecsapódás és a forrás ugyanolyan hőt jelent, csak ellentétes irányban, azért kell a forráshővel számolni.)

Aztán a 100 fokos víz lehűl 0 fokos vízzé, vagyis ΔT=100 K:
`Q_3=c_"víz"·m·ΔT=c_"víz"·m·100\ K`

Aztán a víz megfagy és lesz belőle 0 fokos jég:
`Q_4=L_o·m`
(A fagyás és az olvadás ugyanolyan hőt jelent, csak ellentétes irányban, azért kell az olvadáshővel számolni.)

Végül a jég lehűl nulláról -10 fokra, ami ΔT=10 K-t jelent
`Q_5=c_"jég"·m·ΔT=c_"jég"·m·10\ K`

És add össze a leadott hőket.
0