Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes csonkakúpba írható gömb

Főoldal » Középiskola » Matematika
1281
Egy egyenes csonkakúpba gömb írható. A csonkakúp és a gömb felszínének a különbsége 122π. Térfogataik különbsége 224π. Számítsa ki a csonkakúp és a gömb felszínét és térfogatát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Zanzásítva a megoldás

A geometriából a gömb sugara
ρ = √Rr

A különbségek
F = Fk - Fg = 122π
V = Vk - Vg = 224π

Az ismert képletekből
F = R² + r² - ρ² = 61
V = ρ(R² + r² - ρ²) = 336

Ezekkel a gömb sugara
ρ = V/F

A kúp felszínéhez és térfogatához szükség van még a
R² + r² + ρ²
összegre. Ennek értéke
R² + r² + ρ² = F + 2V²/F²

Ebben a speciáli esetben a kúp felszíne és térfogata
Fk = 2π(R² + r² + ρ²)
Vk =( 2π/3)ρ(R² + r² + ρ²)
A gömb képletei változatlanok.

Ezután már csak be kell helyettesíteni a számokat.
Módosítva: 7 éve
0

Egyszer azt írod , hogy F = Fk - Fg = 122π. Máskor meg ezt: F = R² + r² - ρ² = 61 Kicsit egzaktabban nem lehetne írni erről?
0

Egy egzaktabb leírás a következő:

A csonkakúp és a beírt gömb síkmetszete egy trapéz és a beírt kör. A trapéz szimmetrikus és érintőnégyszög is egyben, alapjai R és r, az érintőnégyszög miatt a szára (és egyben a csonkakúp alkotója)

a=R+r.

A gömb sugara legyen ρ. A trapéz magassága

m=2ρ.

A magasság a szárral és a hosszabbik alap egy részével derékszögű háromszöget alkot, melynek befogói: ρ és R-r, átfogója R+r. Pitagorasz-tételt felírva kapjuk:

ρ²=Rr

A felszínek:

Acsk = π(R²+r²+(R+r)a) = π(R²+r²+(R+r)²)

Ag = 4πρ² = 4πRr

Acsk-Ag = 122π = π(2R²+2r²+2Rr)-4πRr

Egyszerűsítés után:

61 = R²+r²-Rr (1)

A térfogatok:

Vcsk = πm(R²+r²+Rr)/3 = π·2ρ·(R²+r²+Rr)/3

Vg= = 4πρ³/3 = 4π·ρ·ρ²/3 = 4π·ρ·Rr/3

Vcsk-Vg = 224π = π·2ρ·(R²+r²+Rr)/3 - 4πρRr/3

Egyszerűsítés után:

336 = ρ·(R²+r²-Rr)

A zárójelben kapott mennyiség az (1) egyenlet jobb oldalával egyenlő, ezért:

336 = 61ρ.
Módosítva: 7 éve
0