Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos!Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2410
1.Mekkora az 5 cm magas gúla térfogata,ha alaplapja 5 cm oldalú négyzet?
2.Határozd meg a négyzet alapú szabályos gúlák felszínét! a=5 dm o=10 dm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Mit nem értesz? Hol akadtál el?
0

1.
A gúla térfogata:

`V_(gúla)` = `(a^2*m)/3`=`(5^2*5)/3` = 41.7 `cm^3`

2.

A gúla felszíne: alapterület + a négy háromszög területe.

A háromszög területe:

Ha behúzod az egyenlő szárú háromszög magasságát, látsz ott egy derékszögű háromszöget, melynek egyik befogója az alap fele (5/2=2.5 dm), a másik befogója a háromszög magassága, az átfogója a háromszög szára (10 dm).

m= `root()(10^2-2.5^2)`= 9.68 dm

A háromszög területe: `T_(háromszög)` = `(a*m)/2`

A felszín:

A= `a^2` + `4*((a*m)/2)` = `a^2`+`(2*a*m)` = `5^2` + `(2*5*9.68)` = 121.82 `dm^2`
0