Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kétváltozós függvény parciális deriválása

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
793
Sziasztok!
Ellenőrizni szeretném magam, hogy jól deriváltam. A képen csatoltam a függvényt, és a megoldásom.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
Nem jó.
Eleve az első képen hogyan jött az, hogy a számlálót "csak úgy" leírod előre zárójel nélkül, aztán az utolsó tagját beszorzod a nevezővel (1 per nevezővel)??

Aztán f(x)' meg f(y)' jelölés mi akar lenni? Így nem szoktuk jelölni a parciális derváltat, az biztos.

Meg akkor általános iskolás vagy, mint ahogy az adatlapod mondja, vagy egyetemista?
Módosítva: 7 éve
0

Ennek a függvénynek szeretném megtudni, a parciális deriváltjait x,y szerint, és a vegyes deriváltakat.
Módosítva: 7 éve
0

`f(x,y)=(x^2y^2-4x)/(1+y)^4`

A parciális deriváltat lehet jelölni mondjuk `f_x^'(x,y)` módon is, de én jobb szeretem úgy, hogy `(∂f)/(∂x)`

Egy `f/g` törtet úgy deriválunk, hogy `(f'·g-f·g')/g^2`. Parciális deriválás esetén is ugyanez a szabály.
Most a nevezőben nincs `x`, ezért `x` szerinti deriváláskor lehet úgy is tekinteni, mintha a nevezőben egy konstans lenne, szóval csak a számlálót kell deriválni.
`(∂f)/(∂x) = (2xy^2-4)/(1+y)^4`
(Ha végigcsinálod a törtes módon, abból is ugyanez jön ki persze.)

`y` szerint már muszáj a törtes szabályt használni:
`(∂f)/(∂y) = (2x^2y(1+y)^4-(x^2y^2-4x)·4(1+y)^3)/(1+y)^8=(2x^2y)/(1+y)^4-4(x^2y^2-4x)/(1+y)^5`
EDIT: fenti derivált javítva.

Ha kell vegyes deriváltat is csinálni, akkor nem kell esetleg ezt mindet?:
`(∂^2f)/(∂x^2), (∂^2f)/(∂y^2), (∂^2f)/(∂x∂y), (∂^2f)/(∂y∂x)`

Próbáld meg őket. Írd meg, mi lett, leellenőrzöm.
Módosítva: 7 éve
0