Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kristályvizes oldat

Főoldal » Középiskola » Kémia
1414
Hány gramm kristályos szódából (Na2CO3 10H2O) és hány g 10 m/m%-os Na2CO3 oldatból kell kiindulni, ha 400 g 20 m/m%-os szódaoldatot akarunk előállítani?
250 ml 8 m/m% (s=1,084 g/ml) CuSO 4 oldathoz mennyi kristályvizes (5 mol kr vízzel
kristályosodik) sót kell bemérni, hogy 0°C-on telített oldathoz jussunk? 0°C-on az oldhatóság:
20,7 g CuSO4 /100 g H2O.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(Na_2CO_3)` = 106 `g/(mol)`

`M_(Na_2CO_3*10H_2O)` = 286 `g/(mol)`

A kristályvizes `Na_2CO_3`-ot is tekinthetjük úgy, mint egy oldat, ami `106/286*100`= 37.06 %-os.

Felírjuk a keverési egyenletet:

`x*37.06` + `(400-x)*10` = `400*20`

x=147.82, 400-x=252.18

147.82 g kristályos `Na_2CO_3` és 252.18 g 10%-oldatból kell kiindulni.

`M_(CuSO_4)`= 159.6 `g/(mol)`

`M_(CuSO_4*5H_2O)`= 249.6 `g/(mol)`


A kkristályos réz-szulfát `CuSO_4`-ra nézve `159.6/249.6*100`= 63.94 %-os.

A kiindulási 8%-os oldatunk 250 ml, ennek tömege: `m=rho*V`= `250*1.084`= 271 g


A 0 °C-on telített oldat:

120.7 g oldatban van 20.7 g `CuSO_4`

100 g oldatban van `100/120*20.7`= 17.15 g `CuSO_4`, a keletkezett oldat 17.15 %-os.

Keverési egyenlet:

271*8 + x*63.94 = (271+x)*17.15

x=53

53 g kristályos réz-szulfátot kell bemérni.
0