Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi SOS!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
558
Valaki tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha valamit nem értesz, írd meg!

A háromszög szárát fejezzük ki az alappal!

Tudjuk: m=a/2

Vagyis:

a2+(a/2)2=b2

Ebből: b=(a* 5 /2)


A háromszög területe: a2/4=8

a=4 2 

A=P+2talap

P=a*m+2*b*m=a*m+a 5 *m

Ha behelyettesítesz, ennek kell kijönnie:

25=8+m*(4 2 +4 2 * 5 )

m=0,93 m

V= T*m=8*0,93= 7,43 m3

Ha palástosan számolsz, elvileg ugyanazt kell kapd.
Módosítva: 7 éve
0

Szép levezetés, de szerintem valahol hibáztál
Leírom, mire jutottam, aztán el lehet dönteni, melyikünké a jó.

Feladat egy hasáb térfogatának kiszámítása, amihez a kövekezőket ismerjük
A = 8 m² - a hasáb alaplapjának területe
F = 25m² - a hasáb felszíne
V = ? - a hasáb térfogata

A hasáb térfogata
V = A*m
Ebből a magasság ismeretlen, ezt kell valahogy meghatározni.
Mivel a hasáb felszíne iemert, ebből lehet kiindulni.
A hasáb felszíne az alapterület kétszerese + a palást területe, azaz
F = 2A + P
Mivel a palást az alapterület kerületének és a hasáb magasságának szorzata, vagyis
P = K*m
ezért
F = 2A + K*m
ebből a magasság
m = (F - 2A)/K
Ezt behelyetteítve a térfogat képletébe kapjuk
V = A(F - 2A)/K
A számlálóban minden ismert, az ismert értékeket behelyettesítve lesz
V = 8(25 - 16)/K
V = 72/K

Már csak az alaplap kerülete hiányzik és készen vagyunk.
A feladat szerint az alaplap egy "...egyenlő szárú háromszög, melynek a magassága az alap fele"
Rövid gondolkodás után rá lehet jönni, hogy ez az idom nem más, mint egy négyzet fele!
Ha ez a fele, a kétszeres terület egy teljes négyzet, amiből gyököt vonva megkapjuk a négyzet oldalát, amivel már ki tudjuk számítani az alapterület kerületét.
Ez a kerület esetünkben két oldal és a négyzet átlójának összege, vagyis
Ha a négyzet oldala 'a', akkor
K = 2a + a*√2
K = a(2 + √2)
ahol
a = √2A
ami az ismert értékkel
a = √(2*8)
a = 4
így
K = 4(2 + √2)

Ezt behelyettesítve a térfogat képletébe
V = 72/K
V = 72/[4(2 + √2)]
egyszerűsítve
V = 18/(2 + √2)
gyöktelenítés és egyszerűsítés után
V = 9(2 - √2)
Számszerűsítve
V = 5,272 m³
=========
Módosítva: 7 éve
0