Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a gázelegy térfogatszázalékos összetétele?

Főoldal » Középiskola » Kémia
2022
Metán-propán gazelegy sűrűsége 17 Celsius-fokonn, 1020 hPa nyomáson 1,269 g/dm3. Mi a gázelegy térfogatszázalékos összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

az egysrűség kedvéért vegyünk 1 mol keveréket (n=1). Ilyenkor erre felírhatjuk az állapotegyenletet:

p×V=n×R×T,

Ahol már az elmondottak szerint kell behelyettesíteni, jelen esetben T=17+273=290K, p pedig kPa-ban kell, hogy meg legyen adva, 1020 hPa pedig a tizede, azaz 102 kPa.

Átrendezve az egyenletet:
V=n×R×T/p=23,64 dm3.

Ez azt jelenti tehát, hogy egy mol gáz ilyen körülmények között 23,64 dm3 térfogatú. Így ha a gázelegyünk 1,269g/dm3 sűrűségű, akkor egy mol keverék 23,64×1,269=30g tömegű. Ez azt is jelenti, hogy a keverék átlagos moláris tömege 30 g/mol.

A metán (CH4) moláris tömege 16 g/mol
A propán (C3H8) moláris tömege pedig 44 g/mol

Az egy mól keverék álljon x mol metánból és 1-x mol propánból. Így az átlagos moláris tömeg:

30=16x+44(1-x)
30=16x+44-44x
14=28x
x=0,5

Tehát az egy mol keverék 0,5 mol metánból és 0,5 mol propánból áll, így a térfogatszázalékos összetétel 50% metán és 50% propán.
3