Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Köbszám két négyzetszám különbségeként

Főoldal » Középiskola » Matematika
816
Be kellene bizonyítani azt, hogy bármely köbszám felírható két négyzetszám különbségeként
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
nézzük a szomszédos számok négyzetének különbségét:

n²-(n-1)²= 2n-1

Vagyis ez lefed 3-tól kezdve minden páratlan számot. (ebbe tartoznak a páratlan számok köbei)

nézzük minden kettővel arrébb levő négyzetszám különbségét:

n²-(n-2)²= 4n-4, ez 8-cal kezdődően minden 4-gyel osztható számot lefed. Ez pedig, mivel minden páros szám köbe osztható 8-cal, teljesen lefedi.
Módosítva: 7 éve
0

x³= a² - b²
x*x² = (a - b)(a + b)
A tényezők párosítása
a - b = x
a + b = x²
Összeadva
2a = x + x²
a = x(x + 1)/2
A másodikból kivonva az elsőt
2b = x² - x
b = x(x - 1)/2
A megoldás minden számra érvényes.
0