Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitsetek

Főoldal » Középiskola » Kémia
494
500 g 14,6%-os HCl oldatot kálium-hidroxid oldattal semlegesítünk.
a. Hány gramm kálium szükséges a semlegesítési reakcióhoz használt kálium-hidroxid előállításához?
b. Mennyi lesz a kálium-hidroxid oldat százalékos koncentrációja, ha 300 gramm vízzel reagált a kálium?
c. Mennyi lesz a semlegesítési reakcióban felszabadult hőmennyiség, tudva, hogy 1 mól vízmolekula keletkezésekor 13,7 kcal hő szabadul fel?
Töltsd fel a megoldást.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

2 K + 2 `H_2O` = 2 KOH + `H_2`

KOH + HCl = KCl + `H_2O`

`M_(KOH)` = 56 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol)`

100 g oldatban van 14.6 g HCl

500 g oldatban van `5*14.6` = 73 g HCl = `73/36.5` = 2 mol HCl

Ehhez 2 mol KOH szükséges, ami 2 mol K-ból készült, ami `2*39` = 78 g

b,

300 g víz+ 78 g kálium, de eltávozott 1 mol, azaz 2 g `H_2` : az oldat 376 g

376 g oldatban van 2 mol, azaz 112 g KOH

100 g oldatban van `100/376*112`= 29.79 g KOH

A KOH oldat 29.79 tömeg%-os.

c, A semlegesítési reakcióban 2 mol vízmolekula keletkezett, tehát 2*13.7=27.4 kcal hő szabadult fel.
0