Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitsetek

Főoldal » Középiskola » Kémia
1013
A sütéshez használt szalalkáli(NH4HCO3) a 200℃-os sütőben ammóniára, szén-dioxidra és vízre bomlik. Ha a zacskóban 12 gramm szalalkáli van, számítsd ki:
a. Mekkora tömegű ammónia keletkezik 12 g szalalkáli bomlásakor?
b. Összesen hány molekula keletkezik a 12 g szalalkáli bomlása során? Ez mekkora térfogatot jelent normál körülmények között cm3-ben kifejezve?
Töltsd fel a megoldást.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`NH_4HCO_3` → `NH_3` + `H_2O` + `CO_2`

`M_(NH_4HCO_3)`= 79 `g/(mol)`

`M_(NH_3)`= 17 `g/(mol)`

a,
79 g szalalkáli hevítésekor 17 g ammónia keletkezik

12 g szalalkáli hevítésekor `12/79*17`=2.58 g ammónia keletkezik.

b,
1 mol (79 g, `6*10^(23)` db) szalalkáli hevítésekor 3 mol `(3*6*10^(23)` db) anyag keletkezik

12 g szalalkáli hevítésekor `(12/79*3*6*10^(23))= 2.7*10^(23)` db molekula keletkezik.

12 g szalalkáli = `12/79`=0.152 mol, ebből `3*0.152`=0.456 mol gáz keletkezik

1 mol gáz normálállapotban 22410 `cm^3`

0.456 mol normálállapotú gáz `0.456*22410`= 10212 `cm^3`
0