Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csúszás/surlódás

Főoldal » Középiskola » Fizika
613
Egy 2 m/s² gyorsulással induló teherautó rakfelületén egy láda megcsúszik. Mennyi idő múlva ütközik a tőle 2m-re lévő falnak, ha a súrlódási eggyütható 0,1?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`a_"auto"=2m/s^2`
Az autó ekkora gyorsulással indul. Ha a súrlódás elég nagy, akkor az általa szolgáltatott erő szintén ekkora gyorsulással gyorsítja a ládát, vagyis a láda nem csúszik meg. De ha kicsi a súrlódás, akkor a súrlódási erő csak kisebb gyorsulással tudja gyorsítani a ládát, amit mi úgy látunk, hogy aláda megcsúszik.
`F_s=μ·m·g`
Nem tudjuk a tömeget, de reménykedjünk, hogy nem is lesz rá szükség.
A láda gyorsulása tehát így alakul:
`F_s=m·a_"láda"`
A két egyenletből:
`μ·m·g=m·a_"láda"`
`a_"láda"=μ·g="0,1"·10m/s^2=1m/s^2"`
Ez kisebb, mint a kocsi gyorsulása, tehát megcsúszik a láda.

A ládához képest a kocsi `a_"eredő"=a_"auto"-a_"láda"=1m/s^2` gyorsulással megy.
A megtett út ebben a koordinátarendszerben:
`s=1/2·a_"auto"·t^2=2\ m`
Ebből már kijön az idő...
Módosítva: 7 éve
1