Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kerületi szög

Főoldal » Középiskola » Matematika
1029
Mekkora annak a körnek a sugara amelyben egy 10 cm hosszúágú ívhez 30°-os kerületi szög tartozik?
Mekkora ezen ívhez tartozó körcikk területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tudjuk, hogy tetszőleges húrhoz a kerületi szög fele akkora, mint a középponti szög, ezért a középponti szög nagysága 60°. Ez meghatároz egy 60°-os körcikket. Ha a sugarakat összekötjük a húr végpontjaival, akkor a sugarak és a húr egy egyenlő szárú háromszöget kapunk, ahol a húrok hajlásszöge 60°. Az alapokon fekvő szögek azonos nagyságúak, és a belső szögek összege 180°, ezért az alapokon fekvő szögek 60°-osak. Ez azt jelenti, hogy ez a háromszög egyben szabályos is, tehát a sugarak hossza 10 cm.

Mivel 360°/6=60°, ezért ez a körcikk 1/6 kör. A kör területe 10²*π=100π cm², ennek a hatoda 100π/6=50π/3 cm², igény szerint kerekíthető.

1