Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Magasság tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
997
Valaki kérem elmagyarázná lépésrő lépésre,hogy hogyan kell kiszámolni az ilyen típusú feladatot? Eddig a Pitagorasz-tételt és a Befogó tételt tanultuk.Nagyon megszeretném érteni.

A derékszögű háromszög átfogóját a hozzá tartozó magasság 1:3 arányban osztja két részre. A háromszög rövidebbik befogója 4 cm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
tétel, magasság
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. Csinálj egy rajzot, hogy láss valamit.
2. A derékszögű háromszög oldalai `a=4`, `b` és az átfogó a `c`.
2. Nevezd el az átfogóhoz tartozó magasságot mondjuk `m`-nek
3. Nevezd el az átfogó két részét valahogy, mondjuk `p` és `q` (az `a`-hoz közelebbi mondjuk a `p`)
`p:q=1:3`
(Mivel az `a` befogó a rövidebbik, ezért a `p` rövidebb `q`-nál)
4. Mivel derékszögű háromszög magasságáról és átfogójáról van szó, bizonyára érdemes a magasságtételt felírni:
`m^2=p·q`
5. Mivel a befogóról is tudunk valamit, bizonyára érdemes a befogótételt is felírni:
`a^2=p·c=p·(p+q)`

Fel tudtuk írni ezt a 3 égyenletet, és éppen 3 ismeretlenünk van (`m, p, q`)
Nagy valószínűséggel ebből ki lehet mindent számolni. Próbáld meg.
Módosítva: 7 éve
1

Mi a kérdés?
0